‘Met zachte dwang overtuigt Maarten debiteuren om te betalen’

‘Tijdens een netwerketentje van Netwerk Brabant zat ik samen met Maarten aan tafel. Zijn Elevator Pitch tijdens de kennismakingsronde sprak tot mijn verbeelding.

Hij liet doorklinken dat hij direct en duidelijk te werk gaat bij debiteuren die hun betalingsafspraken niet nakomen. Het leek me een geschikt moment om de directe aanpak van Incassoplein eens uit te proberen.

 

Betalingsafspraak maken

Groenendaal Toiletverhuur heeft gemiddeld tussen de 10 en 30 incasso’s per jaar. Zachte dwang is nodig om debiteuren over te halen te betalen. Zeker als je zelf al enkele herinneringen hebt verstuurd of telefoontjes hebt gepleegd. Ik merk aan Maarten dat hij veel vaker met dit bijltje gehakt heeft. Hij informeert waarom een debiteur nog niet betaald heeft. En hij probeert direct een concrete betalingsafspraak te maken. Vreemde ogen dwingen blijkbaar, want sommige klanten betalen meteen als ze zijn herinnering hebben ontvangen.

 

Eerlijk advies over vervolgstappen

Maarten heeft zich ook vastgebeten in een lastig dossier. Net als ik trok hij aan het kortste eind. Het viel me op dat Maarten hierover eerlijk en open communiceerde. Hij vertelde over de mogelijke vervolgstappen en de slagingskans van een juridische procedure. Zo’n eerlijk advies stel ik op prijs. Hoe zuur ook, soms is het beter om een factuur af te boeken, dan onnodig tijd, geld en energie te verspillen aan een kansloze missie.

 

Plannen

Hij heeft verder oog voor de goede relatie met klanten. Het is prettig als klanten door zijn inmenging betalen en vervolgens een nieuwe bestelling plaatsen. Liever schakel ik Maarten natuurlijk niet in. De praktijk wijst uit dat ik hem regelmatig nodig heb. Dat ben ik dus ook zeker van plan, want de samenwerking en zijn aanpak bevallen goed.’

Eefje Groenendaal, eigenaar Groenendaal Toiletverhuur (Elshout)